Snowstorm

Nyinköpta marshallstackar i en liten stuga några mil utanför Göteborg. Lars “Dille” Diedricson plockade upp sin Les Paulkopia och började tugga på ett riff. De övriga hängde på direkt och så hade Snowstorm sin första låt som fick namnet Cat Palace. Att man skulle göra egna låtar var självklart och en stark influens vid denna tid var Thin Lizzys senaste platta Jailbrake. Gitarristerna Peter Nordholm och Dille klurade snabbt ut hur Gorham och Robertsson la upp sina gitarrstämmor. Rytmsektionen utgjordes av Micael Serenban, bas och Torben Ferm, trummor. Vem som skulle sjunga var inte klart men när mikrofonstativet vandrat runt bland medlemmarna ett varv stannade det till slut hos Dille. Vid denna tid var det hårdrock som gällde och sången var på engelska, eller nåt liknande.

Inspirerade av liveframgångarna spelade Snowstorm in sin första demo. Ola Håkansson på Sonet nappade på materialet och låtarna Fuzzy och Hising Island gavs ut på singel och på samlingsalbumet Swedish Tracks 79 som var en samlingsplatta med unga svenska grupper. Samtidigt medverkade Snowstorm i TV och radio och skrev skivkontrakt med Marcus music och EMI songs. Sommaren 1979 åkte bandet till Stockholm för att spela in sitt första album. Nu bytte man från engelska till svenska och trummisen Torben Ferm skrev de flesta texterna medan Peter, Dille och Micael stod för musiken. Vid denna tid hade hårdrocken fått konkurrens. Låten Jenny har tydliga influenser av punken och Vive le rock bär spår av discorockvågen. Snowstorm skapade med sin första platta en egen stil. Gitarrstämmor och riffrock med sång på svenska blev deras kännetecken.

Discography albums:
24.02.2006 “1000 Dar”
16.11.1999 “Swedish Revival”
14.05.1995 “Best of”
18.07.1992 “När Ett Hjärta Slår”
12.08.1991 “Underbar”
04.09.1983 “Rockin Again”
05.12.1982 “Ur Natten In i Gryningen”
08.04.1981 “Nattlivstyranner”
09.05.1980 “Sommarnatt” (läs mindre)
Lördagen 4 november 1976 släpade fyra göteborgspojkar in sina nyinköpta marshallstackar i en liten stuga några mil utanför Göteborg. Lars “Dille” Diedricson plockade upp sin Les Paulkopia och började tugga på ett riff. De övriga hängde på direkt och så hade Snowstorm sin första låt som fick namnet Cat Palace. Att man skulle göra egna låtar var självklart och en stark influens vid denna tid var Thin Lizzys senaste platta Jailbrake. Gitarristerna Peter Nordholm och Dille klurade snabbt ut hur…

Lyssna

Presenteras av


Tipsa andra